De säljer surdeg i sitt UF-företag Jäs We Can! Elsa Hanberger Persson, Emma Hydén, Jonna Haag och Filippa Markman kom på idén med att sälja surdeg. De vill att fler skall äta och konsumera hållbart. Hör deras berättelse om UF-företagandet, utmaningar och hur de lyckas jobba ihop, trots olika personligheter och mycket annat att göra. En sann energikick att höra dessa tjejer, fyllda med energi och självförtroende.

Elsa Hanberger Persson, Emma Hydén, Jonna Haag och Filippa Markman driver UF företaget “Jäs we can” i Linköping. Det är en del av deras gymnasieutbildning på Katedralsskolans Ekonomiprogram i Linköping.

Egenproducerad surdeg i återanvända glasburkar
Företagsidén är att sälja egenproducerad surdeg i återanvända glasburkar. Det började med att de ville inspirera till att äta och konsumera hållbart. De tänkte att det var en bra produkt som passar många, som är lätt att sälja in, det är lätt att skapa inspiration kring den och de kan producera den själva i vilken skala som helst.

Det har gått bra med försäljningen. När de började sälja visste de inte hur stor marknaden var för surdeg. De vänder sig till de som inte är bakfantaster med ett kit som man kan börja baka med direkt.

De vill öka kunskapen om fördelarna med surdeg och varför det är så bra, och genom det öka intresset för surdegsbakning.

De använder instagram och facebook för marknadsföringen
Det var svårt att komma igång. De började följa kända bagare och hoppades på att bli upptäckta. Det är svårt att få spridning i sociala medier, många skulle nog gilla oss om de bara visste om oss, menar de fyra tjejerna.

Till sin hjälp i UF-företagandet har de två externa rådgivare och UF Östergötland, som de fått mycket hjälp av.

Hoppas på vinst i UF-tävling
Närmast kommer en regionalmässa i Motala vecka 12. Om det går bra kan man gå vidare till Sverigemästerskapen. De deltar i flera kategorier som grafisk design, hållbarhet och hantverk. Tjejerna tror att det kommer gå bra för det har ett bra företagsnamn och en bra logga. De har inte hittat något UF-företag som sålt surdegar tidigare.

De har fått jättemycket kommentarer av folk på marknader som tycker namnet är fyndigt.

Det är ju på riktigt!
Det är ju på riktigt, och tar en massa tid. Men erfarenheterna har varit jättebra och att starta eget senare i livet kommer inte kännas så svårt, säger de. Undervisning och teori i all ära, men det man verkligen lär sig på är att göra det i verkligheten själva.

Efter julmarknaderna kände de sig lite utarbetade. De har ju dessutom skolan och extrajobb utöver UF-projektet. Det handlar om att planera och prioritera.

Nyckeln för dessa tjejer har varit teamarbetet
De har jobbat med en ordentlig veckoplanering. Det finns annars risk för konflikter i gruppen. De har under UF-tiden lärts sig mycket om sig själva och gruppen. Att kunna anpassa sig till andra har varit viktigt.

Nycken till teamarbetet
Alla har sitt eget bästa sätt att lösa saker. Det är viktigt att inte blanda ihop mitt bästa sätt med någon annans bästa sätt, menar de. Det viktigaste för dem har varit att de alla varit drivna med en stark vilja att göra detta.

Det gäller att ha ett öppet tak, att våga prata med varandra om nått är fel och våga ta diskussionen. Den gemensamma visionen och mål har hållit ihop dem.

Lyssna på hela avsnittet här (15 min).

www.jaswecanuf.wix.com/jaswecanuf
@jaswecanuf
epost: jaswecanuf@gmail.com