Fri företagsamhet är ett sätt att lösa saker i ett samhälle, det säger Christian Gustavsson, moderat kommunalråd i Linköping. Det skapar jobb och skatteintäkter. Vi har haft en situation där den senaste mätningen i Svenskt näringsliv där vi tappar i attityd till företagande. Linköping går från en placering över riksgenomsnittet till en bra bit under riksgenomsnittet, säger Christian.

Christian säger att det handlar om företagarnas egen känsla för politkers och tjänstemäns attityd till företagande. Det gemensamma politiska målet är oberoende av partifärg och är att företagen skall gå bra!

Det viktigaste som politiker är att ha en positiv grundsyn till att människor startar och driver företag. Det skulle vara bra om fler vågade starta företag, menar Christian. Då är det viktigt att börja med detta tidigt i skolan med framtidsför, ungt företagande för att få igång entreprenöriellt tänkande.

Åtvidaberg ligger i nationell topp vad gäller entreprenörskap i skolan. Och det kanske bär emot för många av Christians politikerkollegor i Linköping, att behöva åka från Linköping till Åtvidaberg för att lära sig något. Där finns ungt företagande i alla sina utbildningar och tar in företagare i utbildningen.

Blir ideer verklighet i Linköping?
Ja, det tycker Christian. I varjefall de ideer som är bra. För det finns även dåliga ideer och de skall vi inte förverkliga.

För att verkligen kunna ge ett bra stöd till företagare måste alla förvaltningar inom kommunen kunna ge den servicen. Inte bara näringslivsbolaget. En person skulle kontaka en av de kommunala förvaltningarna, men de hade stängt, det var under mellandagarna. Christian frågar sig då om det inte skulle vara rimligt att någon på förvaltningen hade jour och kunde ta telefonsamtal.

Magnus Johansson har jobbat mycket med anställda på kommuner. En fråga han alltid ställer är; vem är kunden? Efter en stunds funderande kommer det fram att det nog är medborgarna, men sällan företagarna.

Christian menar det är attityden hos kommunala förvaltningar kring företagandet som gör att kommunrankingen har sjunkit.

Om man är kommunpolitiker skall man drivas av att göra sin kommun bättre. Inom näringslivsfrågor söker inte politikerna konflikter, det betyder också att förutsättningarna för företagare inte ändras radikalt efter ett maktskifte i kommunen. Alla partier strävar efter samsyn i näringslivsfrågor.

Magnus Johansson struntar i vilken partifärg det är på de som regerar så länge som det är bra för hans företag.

Det enda politikerna inte är överens om är synen på framgångsrika företagare, menar Christian.

Under hösten kommer moderaterna i bland annat Linköping dra i gång “företagarråd“. Politiker och företagare träffas i olika former för att diskuter vad som gynnar företagare. Det skall leda fram till en skarpare politik inom moderaterna för företagare, säger Christian.

Inför sommaren funderar säkert många företagare på hur mycket lön de kan plocka ut under sommarmånaderna när kunduppdragen är få.

Finns det stora likheter mellan politiker och de som jobbar med sälj & marknadsföring?
Christian menar det. I hans fall finns det ingen chef som talar om varje dag vad han skall göra, det styr han själv över. När han nu sitter i opposition finns det mer tid att göra studiebesök, tänka och diskutera. Han tycker att det är väldigt bra att då och då sitta i opposition.

I opposition finns det tid att se tillbaka på de beslut man tog i majoritet. En del var inte bra beslut och det gäller att lära sig.

Christian har börjat videoblogga och göra podd. Några av hans kollegor av annan partifärg undrade hur han har tid med det, det finns ju viktigare saker att göra menade de. Det är nog snarare så att om man inte har tid att berätta för medborgarna vad man gör och varför, då kanske man skall göra något annat, säger Christian.

För Christian är det viktigt att vara ute och träffa människor och besöka verksamheter. En del politiker tar sig inte den tiden, menar Christian.

Det är jätteviktigt att politiker förstår företagandet, men det är lika viktigt att företagare förstår politiken och samhällsförändringar, säger Christian.

Lyssna på hela avsnitt 67 här.

Läs mer om Christian Gustavsson http://hejachristian.se