Hur känner man sig innan jul, är du stressad? Gunnel gästar programmet igen. Hon är inte ett dugg stressad, men andra som hon träffar kan vara mycket stressade.

Men vad är en perfekt jul? Det är nog väldigt olika för olika människor. Magnus menar att man måste ta det som det är och vara här och nu. För Gunnel är den perfekta julen när hon kan varva ner, ta det lugn och umgås med nära och kära utan några krav.

Det gäller att man bestämmer sig för vad som är viktigt inför jul. Måste jag t.ex. skicka julkort till alla i släkten? Måste jag laga egen mat.

Tomas tycker det är viktigt att göra nått, och menar at aktivitet också kan vara en avkoppling. Magnus menar att det kan vara väldigt befriande att göra något handfast, speciellt om man har ett jobb som innebär mycket tankearbete.

Gunnel skall måla en gillestuga och ett sovrum i jul, det är hennes plan.

Det som måste hinnas med
Som företagare eller ansvarig på ett företag finns det saker man bara måste hinna med innan jul. En del i att minska stressen är att ha koll på allt som skall göras, en lista. Magnus ser att vissa saker måste strykas på listan för att man skall kunna ta jul.

Har vi blivit bättre på att hantera måsten i dag jämfört med för 15 år sedan? För Gunnels del handlar det om ålder och kanske ökad klokhet. För yngre människor har kraven ökat eftersom det är en så ytlig värld vi lever i. I sociala medier vill alla visa upp den perfekta sidan av sig själv, och det kan vara rätt tufft för många att leva upp till i verkligheten när man är ung idag.

Magnus läste att 80 % av alla som är med på Facebook känner att det är deprimerande. Tomas menar att man får skaffa sig bekräftelsebehov på annat sätt för att minska beroenedet av sociala medier.

Magnus menar att det inte är så lätt att komma ur det, för det frigörs en signalsubstans i vår hjärna, dopamin, som gör att vi mår bra.

Bryta en tradition?
Den första tanken Magnus hade när vi satte igång inspelningen var trendbrott, att bryta en tradition. Bryter vi någon tradition? Nja, de flesta av oss gör nog inte det. Gunnel köper färdiga köttbullar och Tomas köper färdig janssons frestelse. Magnus familj åkte till Egypten ett år och stuntade i allt julfirande hemma. Det var en av de bästa julana de haft enligt Magnus.

Gunnel berättade att ett år när hon inte hade barnen hemma, bestämde de sig för att köpa pizza på julafton. Efter kalle anka gick de på en promenad och kollade in alla tomtar.

Magnus menar att bryta jultraditioner handlar lite om personlig utveckling, att träna sig själv till förändring. Men Tomas menar att det kan vara svårt för man vill ju skaffa sig vanor, gärna goda vanor. Då slipper man tänka på vad man skall göra och det sker med automatik.

Gunnel gör gärna en lista på saker hon inte hunnit under hösten, som kanske hinns med under julen. Men i praktiken blir det som man orkar och känner för gjort. Man tror gärna att det är många mellandagar och att man hinner såå mycket.

Släng de höga förväntningarna
Det sämsta man kan göra är att ha höga förväntningar och sätt stora skrav på sig själv och på andra. Låt bli att bli stressad eller avundsjuk på vad alla andra verkar göra.

Gunnel föreslår att man gör ett eget bokslut innan jul med vad som har gått bra och fungerat. Sedan sätter man upp nya mål och plan för nästa år. Det kan vara mål i siffror men även hur jag vill må. Gunnel drivs att att sätta upp en plan innan jul för nästa år.

En plan kan vara så enkel som en tabell med tre kolumner, Aktiviet, resurs och tid. Tomas menar att en förutsättning är att man verkligen tar sig tiden att reflektera och stanna upp.

Gunnel berättar att hon varit sjukskriven för överbelastning på ett tidigare jobb. Det var efter ett år på en arbetsplats där hon ständigt släckte bränder och inte hade näsan över vattenytan. Hon hade då aldrig tid för reflektion eller fundera på vad hon höll på med.

Som företagare handlar det om att ta kommando över sig själv. Det är ofta den viktigaste anledningen till att man startar företag från början.

Magnus sammafattar
Vi drivs mycket av förväntningar och att det är bra att försöka släppa på det. Var här och nu

Magnus tycker att man kan bryta traditioner, och utmana sig själv.

Gör ett bokslut av det som gått bra

Tomas menar att man kan tänka på samma sätt inför semestern och innan midsommar – gör ett bokslut även då.

Idag är det julafton – så ta det lugnt och ha det bra!

Lyssna på hela avsnittet här.